Знаете ли кои са Granfluencer-ите и следите ли някои от тях?

Знаете ли кои са Granfluencer-ите и следите ли някои от тях?

Тенденцията гранфлуенсъри започва да заема място в инфлуенсър маркетинга, а някои марки им се доверяват за свои кампании #granfluencers

Време за четене: 4 мин.

Комуникацията с инфлуенсъри се доказва като все по-успешна. Хората в социалните мрежи търсят мнение, препоръка или съвет, което подчертава нуждата за истинско и автентично съдържание. По този начин инфлуенсърите се превръщат във влиятелни лидери на мнение за аудиториите си. Защо, обаче, виждаме поле за изява за гранфлуенсърите, които биха били по-интересни на по-възрастните поколения?

Covid-19 пандемията ускори проникването на интернет, дигиталните и социалните медии към по-възрастните поколения, защото младата аудитория е почти на 100% онлайн в различни социални мрежи платформи дори преди Covid-19 кризата. Още след 2017-2018 г. Facebook пенетрацията расте основно през възрастната демография. През 2017г. 12% от потребителите са над 55 г., а през 2020 г. те се удвояват и достигат ​ 24%, което предвид големината на тази група и застаряващото население в страната, е ясен знак, че ръстът идва от по-възрастните хора.

Данни на Publicis Groupe България
Данни на Publicis Groupe България

Със сигурност потреблението на съдържание при различните поколения се различава, но виждаме припокриване в консумацията на социални канали. Знаем, че милениалите и поколението Z са много силни консуматори на дигитално съдържание в социалните мрежи. По-възрастната градска аудитория в България (45-54г.; 55-64г.) също са активни потребители. По данни на Теоремус, 94.61% от тях използват интернет ежедневно, а 90% имат смартфон и 59% го използват поне веднъж на ден, като близо 36% между 1 и 3 часа дневно.

Интересен факт е, че почти 88% от тях използват Facebook, 52% YouTube и почти 38% Instagram.

Източник Теоремус, ТГ 45-64 градско население
Източник Теоремус, ТГ 45-64 градско население

Взимайки в предвид това активно присъствие в социалните мрежи на хората над 45 години и фактът, че тяхната покупателна способност е изключително висока, включително на глобално ниво, ​ това е голяма аудитория с различни интереси и начин на живот, които са намерили място в дигиталния свят чрез своето активно присъствие. Това е възможност за компаниите, които се фокусират в дигитален маркетинг, онлайн комуникации и инфлуенсър маркетинг, да опознаят тази аудитория и намерят подход за взаимодействие и партньорство с нея, защото тя ще предлага различно и автентично съдържание. Все още повечето маркетолози и маркетинг екипи отделят само 10% от маркетинг бюджетите си за кампании към тези поколения, но това е възможност дигиталните бранд кампании да включват инфлуенсъри, които са близки до аудиторията – интереси, навици, поколенчески нагласи. Именно, гранфлуенсърите имат потенциала да са новите звезди в социалните мрежи. ​

Кои всъщност са гранфлуенсърите и коя е тяхната аудитория?

Granfluencers (от англ. Gran – разг. за баба) са по-възрастни инфлуенсъри, обикновено в пенсионна възраст. Заради ръста на дигиталното медийно потребление, бейби бумърите и по-възрастните членове на поколението Х се възползват от тенденцията. Те не се възприемат като възрастни, а също като младото поколение искат да живеят активен живот и да имат широк спектър от интереси – от технологии и пътуване, до работа и кулинарни преживявания, докато споделят своя начин на живот в социалните мрежи и ангажират феновете си с това съдържание.

Все повече брандове глобално включват по-възрастни инфлуенсъри в реклами, социалното съдържание и други маркетинг кампании. Например, Amazon създава реклама с американския комедиант и продуцент Пийт Дейвидсън и неговия дядо за социалната дистанция по време на пандемия.

Nike и Lululemon работят с възрастни инфлуенсъри за увеличаване на обхвата си в Instagram. Модните марки също не изостават от тренда. По време на модното ревю на своята компания за луксозно бельо Fenty световно известната певица Риана избира 67-годишния модел ДжоАни Джонсън за представянето на един от моделите.

Снимка Pinterest
Снимка Pinterest

Ясно се вижда, че възрастовото потребление на отделните социални мрежи, като сравнение между поколенията, е с почти равни показатели за Facebook и сравнително близки показатели за Instagram и YouTube.

Данни от Теоремус
Данни от Теоремус

Поради тази причина, гранфлуенсърите не достигат само до своите връстници, а основно до поколението на милениалите и поколението Z, които са основните ползватели на Instagram.

Интересното е, че те създават различно съдържание, автентично за техния начин на живот. Благодарение на житейския си опит показват различна перспектива, което е интересно за потребителите на социално съдържание, макар те да са много по-млади.

Забавно, спонтанно, истинско съдържание е ключово в ангажиране на аудитория, особено след Covid-19 кризата, когато хората масово се ​ обръщаха към лидери на мнение, които дават пример, споделят собствени преживявания и съвети.

От една страна, гранфлуенсърите стават атрактивни за младите потребители в Instagram, дори в Tik Tok, заради различния контекст на техните постове. Това е и причина някои лица от групата на възрастните инфлуенсъри да привличат вниманието към себе си, защото те споделят съдържание на разнообразна тематика – лайфстайл, мода, спорт и всичко останало, което ги вълнува.

От друга страна, гранфлуенсърите могат да привлекат интереса на по-възрастните потребители в Instagram заради близки интереси и преживявания.

Има няколко интересни примера в световен мащаб. @baddie.winkle или Хелън Рут Елам, 92-годишна дама, която показва на своите 3,5 милиона последователи, че възрастта не е пречка да живееш живота си на пълни обороти. Хелън ежедневно споделя с аудиторията си интересни моменти от своето ежедневие, обикновено изпълнени с комичен привкус.

Story image

Сред компаниите, които се доверяват на профила и съдържанието ѝ са Svedka Vodka, където в типичния си забавен стил чрез видео „представя“ рецепта за курабии, в компанията на коктейл с водка Svedka, иамериканското подразделение на LG, за чиято кампания #LGHomeStyle (популяризираща кухненските им уреди) си партнира с Алекс Родригес, Били Портър, 2Chainz и други.

Що се отнася до аудиторията на Хелън, близо 70% от нейните последователи са на възраст между 18 и 35 години, за сметка на последователите над 55 годишна възраст, които са малко над 4%, според данни от високотехнологичната платформа за инфлуенсър маркетинг от край до край MSL Fluency. Това показва, че забавното съдържание, създадено с инфлуенсъра привлича и задържа интереса на по-младите фенове, които имат афинитет към лайфстайл.

Източник MSL Fluency
Източник MSL Fluency

Друг представител на гранфлуенсър групата е Айрис Афел (@iris.apfel) – американска бизнес дама, интериорен дизайнер и изключително популярна в Instagram на впечатляващата възраст от 99 години. Айрис споделя екстравагантния си стил и посещенията на различни модни събития.

Story image

Ситуацията с аудиторията на Айрис е сходна с тази на Хелън. От всички 1,6 милиона последователи в Instagram, над 65% от тях влизат във възрастовата група от 18 до 35 години, а около 5,5% от феновете ѝ са над 55 години.

Източник MSL Fluency
Източник MSL Fluency

Сред компаниите, с които Айрис е била в партньорство са платформата за търговия на дребно Etsy и Apple, където участва в кампания заедно със звезди като Лейди Гага, Кендрик Ламар, Били Айлиш и други, комуникираща техния преносим компютър Mac. С участието на Айрис Афел, брандът дава различен поглед върху личния стил.

Story image

Има ли гранфлуенсъри в България?

Проучихме няколко лица в горна възрастова граница, които са активни и популярни в социалните мрежи. Въпреки че са далеч по-млади от световните си колеги и все още нямат партньорства с марки, те са създали аудитория, която активно следни тяхното съдържание. ​

Елиза е леля на един от най-известните български влогъри Емил Конрад и има 13,5 хил. последователи в Instagram. Съдържанието в профила ѝ е основно от нейни снимки и такива с Емил, а повечето постове промотират кампаниите на племенника ѝ. За аудиторията ѝ може да се смята, че феновете ѝ са „дошли“ от профилите на Емил Конрад, тъй като са съставени основно от по-млади хора. Това показва, че социалните мрежи и дигиталната комуникация скъсяват връзката и общуването между няколко поколения.

Източник MSL Fluency
Източник MSL Fluency

Молдовката, живееща в България, Лидия Петкова, стана популярна за широката публика с участието си в последния сезон на MasterChef България. Преди това обаче, тя успява да събере над 100 хил. последователи в най-младежката социална мрежа – TikTok. Там тя споделя видеа с рецепти, които до момента са събрали почти 1,5 милиона харесвания.Кулинарният опит и автентичен почерк на Лидия събира овациите на много младежи.

Бащата на популярната българска инфлуенсър Антоанет ПепеИван, чийто канал има абонирани 3,3 хил. души, от скоро се изявява като влогър. Иван споделя видеа в YouTube на различни теми от ежедневието. Акцентът е „как да“ – неговите съвети и опит от собствените му житейски случки и моменти.

Как марките могат да се възползват от участие на гранфлуенсъри?

Гранфлуенсърите определено са ниша и територия, която не е завладяна от марките напълно, особено в България. Брандовете, които включват по-възрастни инфлуенсъри в своите кампании, могат да имат още по-голямо автентично съдържание, което идва от опита и житейската призма на поколения, които са имало много преживявания. Това може да е само плюс ​ по посока релевантност на ​ бранд посланията. Автентичното, истинско и забавно съдържание ангажира повече феновете. Също така, гранфлуенсърите са повече микро, отколкото макро инфлуенсъри, а всички анализи и тенденции сочат, че лица с по-малка аудитория създават повече ангажираност, именно заради истинността на съдържанието.

Именно нуждата от автентично съдържание, прави възрастните инфлуенсъри толкова успешни. Профилите им не са перфектно подредени, с изрядно добри фотосесии, а напротив – показват различието, нестандартните си визии, защото това е тяхната същност. Това кара аудиторията да се чувства добре и да се припознава.

Несъмнено представителите на поколението на бейби бумърите и поколението Х в страната стават все по-активни в социалните мрежи в България. Въпреки че не са известни, определено могат да са част от микро инфлуенсър сегмента, който брандовете все повече припознават като възможност да достигнат по автентичен начин до потребителите си и използват ефективно. ​ Това показва, че в България нишата на гранфлуенсърите все още е свободна. Очертаващата се тенденция сочи, че тези лица по-скоро набират популярност, следвайки примерите на други, по-млади членове на тяхното близко обкръжение, които вече са популярни в социалните мрежи.

#granfluencers

 

Статията подготвиха Мирослава Мицова, PR консултант, [email protected], и Ива Григорова, директор PR бизнес, в MSL Sofia, част от Publicis Groupe България, [email protected].

 

 

Потребителско поведение Тенденции в комуникациите
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България