Up To Date with Digitas: януари 2023

Up To Date with Digitas: януари 2023

Време за четене: 2 минути

ТОП 3 Social Media Trends през 2023, подбрани от творческия директор на Digitas Sofia, Антон Георгиев

Трендовете в Social media се сменят със скоростта, с която скролваме фийда си. Но все пак няколко се очертават като по-значими и ще определят случващото се през 2023.

1. UGC съдържанието и микро-инфлуенсърите ще стават все по-популярни

Обемът и качеството на съдържанието, генерирано от потребителите, ще продължи да расте, а марките ще търсят начини да го наподобяват с комуникацията си и да се включат адекватно в този тон. Такъв тип комуникация ще продължи да се представя добре и да достига до повече хора, до голяма степен и заради предпочитанията на алгоритмите. Тази тенденция ще определи и нарастващата употреба на микро-инфлуенсъри, които ще са особено полезни за достигането на много конкретни таргет групи. Сравнително високата степен на достоверност на съдържанието, което микро-инфлуенсърите произвеждат, ще бъде търсена от марките, за да могат да обогатят образа си с потребителски изглеждащо съдържание. ​

2. Кратките видео формати ще са доминиращи, както и TikTok ​

Възходът на TikTok ще продължи. Въпреки, че не надминава Facebook като брой потребители, потребителите прекарват повече време в нея. И по този показател TikTok задминава Facebook. Този успех няма как да остане незабелязан от останалите платформи, които не искат да изостават от този тренд. Това ще определи възхода и промотирането на кратките видео формати във всички останали платформи. Instagram ще продължат да се фокусират върху Reels, а алгоритъмът ще бъде особено щедър към този формат. YouTube и Facebook също ще акцентират на видео форматите, включително и техните варианти на Stories.

TikTok започва да конкурира дори Google. 40% oт Gen Z се обръщат към платформата преди да потърсят нещо в Google. Хаштагът #TikTokMadeMeBuyIt има 32 милиарда преглеждания в края на 2022. Все повече бизнеси и марки ще се обръщат към TikTok и кратките видео формати, за да се възползват от този възход.

3. Livestream commerce и social commerce ще се превърнат в забележима тенденция

Използването на платформи като Facebook и Instagram за продажба на продукти и услуги ще продължи да става все по-популярно. Лайвстриймингът е eдна от тенденциите, които трябва да се държи под око. Въпреки, че досега не е внедрен толкова успешно, платформите ще го изкарат на преден план през следващата година. Едно е сигурно - social media commerce ще е разрастващо се поле през 2023. И в него ще се появяват нови и нови инструменти, формати и начини за продажба, които трябва да се следят, за да бъдат използвани успешно.

 

Тенденции в комуникациите
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България