ТВ сезон, есен 2022 - в голямото преследване на рейтинга

ТВ сезон, есен 2022 - в голямото преследване на рейтинга

Време за четене: 4 мин.

Както всеки сектор, така и телевизионният пазар се отличава със своите специфики и динамика. До голяма степен телевизията следва ритъма на нашето ежедневие и подобно на него има своите ключови периоди. Един от най-важните несъмнено е есента. Септември е месецът, в който се завръщаме обратно към задълженията си с пълна сила, дните застудяват и прекарваме все по-малко време навън. Именно в този период, изпълнен с много повече ангажименти и носталгия по отминалите безгрижни дни, телевизиите стартират своите нови програмни схеми, с които да задоволят нуждата ни не само от информация, но и от развлечение. Основните играчи в битката за зрителския интерес продължават да бъдат bTV и Нова телевизия, докато БНТ така и не успя да привлече достатъчно голяма аудитория, въпреки националното си покритие и различните опити да обнови програмната си схема.

В последните години се наблюдава една ключова тенденция, от която основен победител е зрителят.

Силната конкуренция между двете частни телевизии, породена от желанието да се привлече все по-качествена аудитория, която в крайна сметка е и най-желана от рекламодателите, доведе не само до появата на нови формати и сериали, но и до повишаване на качеството на телевизионната продукция. Основното „бойно поле“ продължава да бъде прайм таймът, когато голяма част от хора са си вкъщи, макар че в последните години все по-голямо внимание се обръща и на т.нар. prime access/early prime time (часовият пояс между 18 и 19 часа), както и на дневните съботно-неделни предавания.

Друга похвална тенденция е създаването на все повече български сериали с високо качество на съдържание и продукция, които успяха да спечелят достатъчно голяма аудитория, доказателство за което е и разгръщането на повечето от тях в няколко сезона. Макар че Нова Телевизия наложи този формат, bTV успешно навлиза в него в последните няколко години, като дори успя да промени зрителските навици, включвайки български продукции в прайм тайма, наред с популярните турски сериали.

Нека разгледаме в подробности как се представят ключовите предавания в есенната програмна схема на двете телевизии.

Нова Телевизия

Story image

Най-гледаното предаване в българския ефир през септември е „Игри на волята“ по Нова ТВ, което привлича интереса на почти 11% от аудиторията между 18 и 49-годишна възраст. Първият епизод от новия сезон на шоуто постига сходен резултат с миналогодишния му дебют. В първата седмица предаването бележи дори ръст, но все още не достига резултатите от първата му седмица в ефир през 2021 г. Предвид факта, че предстоят по-студени дни, а и интересни развръзки с напредването на сюжета, предвиждаме, че интересът ще се покачи и „Игрите“ ще запазят лидерската си позиция в новия сезон. „Звездите в нас“ е другият интересен акцент в ефира на Нова – шоуто се излъчва за пръв път, позиционирано е на гърба на „Гласът на България“, което е обяснимо предвид сходния жанр и засега интересът към него е висок – дебютният му епизод има сходен, макар и по-нисък рейтинг от конкурентния му формат, но много по-висок от „Маскираният певец“, който се излъчваше миналата година в ефира на Нова. Остава да видим кой ще надделее в битката на музикалните формати – засега „Гласът“ се очертава като победител, макар и с малка преднина. С нов облик се завръща и шоуто на Рачков с променено име и ден на излъчване (в съботния прайм тайм на мястото на „Маскираният певец“ вместо в неделя). Засега интересът към него е по-нисък спрямо предния сезон, което може да е резултат от преместването му в програмната схема, но все пак е по-висок спрямо „Маскираният певец“.

Българските сериали по Нова Телевизия традиционно влизат в Топ 10 на най-гледаните предавания в родния ефир. Поредният пети сезон на „Братя“ поддържа интереса от предишния, а новият „С река на сърцето“ дебютира със сходни рейтинги, като любопитен факт е, че интересът към него се покачва през втората седмица от излъчването му, което е сериозна заявка той да се превърне в най-гледания български сериал през новия телевизионен сезон.

Интересен е и дебютът на „Голямото преследване“ – българската версия на световноизвестния формат “The Chase”. Логичен е ходът на Нова да го позиционира на гърба на наложения формат „Стани богат“ в ефира на bTV, както и да се опита да привлече аудитория посредством избора на Ники Кънчев за водещ. Интересът към първия епизод на предаването е доста голям – генерира почти двойно по-висок рейтинг спрямо първия епизод от новия сезон на „Стани богат“ (6% спрямо 3,5%), но последващият спад на гледаемостта подсказва, че ще му бъде трудно да се наложи над утвърдения конкурентен формат и в момента към двете предавания има сходен интерес.

bTV

Story image

Нека видим и какво се случва и в ефира на bTV. Традиционно най-гледаният формат и през този сезон е „Гласът на България“, който със сигурност ще се нареди в Топ 3 на най-предпочитаните предавания в българския ефир, привличайки интереса на почти 10% от аудиторията.

„Фермата“ е другият важен акцент в прайм тайма на bTV, който запазва интереса към себе си от миналия сезон, но така и не успява да победи „Игрите на волята“. Любопитно е развитието на българския сериал в ефира на bTV – вторият сезон на „Мен не ме мислете“ привлича 40% по-ниска аудитория спрямо първия, излъчван през пролетта и генерира сравнително ниски рейтинги за този часови пояс. Възможно е с напредването на сюжета и застудяването на времето интересът към него да се повиши, а ако това не се случи, няма да е учудващ ход, ако bTV промени мястото му в програмната си схема. Завръщането на „Стани богат“ в ефира на телевизията през декември 2021 г., доведе до рекордни рейтинги както за предаването, така и този часови слот. Това стресна конкурентите от Нова ТВ и ги накара да направят размествания в програмната си схема, залагайки на повторения на „Черешката на тортата“ на гърба на „Стани богат“, в опит да се преборят за зрителския интерес. За съжаление, интересът към предаването през новия есенен сезон е двойно по-нисък спрямо миналата есен, което от една страна се дължи на пускането на сходно предаване на гърба му („Голямото преследване“ по Нова), а от друга е типична тенденция за пореден сезон на наложен формат. Все пак, трябва да отбележим, че рейтингите му се увеличават с напредването на сезона, така че предстои да видим как ще се развие.

Нека разгледаме и двата нови проекта на bTV, предвидени да забавляват аудиторията през уикенда. „Вкусът на България“ с Мария Жекова стартира на 24 септември и ще се излъчва всяка събота от 11 часа. Предаването заменя „Ловци на храна“ с шеф Андре Токев, успешно излъчвано в продължение на шест сезона. В рамките на един час водещата Мария Жекова – победител в седмия сезон на MasterChef, ще въведе зрителите в темите и посоките на своето телевизионно кулинарно пътешествие из различни кътчета на България. „Светът на здравето“ е другото ново предаване, позиционирано в дневния часови пояс през уикенда. Автор и водещ е познатата д-р Неделя Щонова, а „основният фокус в предаването ще бъдат превенцията на социално значими заболявания и възприемането на човека като органична цялост от ум, дух и тяло“, спрямо официалната информация, предоставена от bTV. Първият епизод стартира на 9 октомври в 11:30 часа и ще се излъчва всяка неделя. С интерес ще следим развитието му, тъй като отдавна в ефира на двете частни телевизии не е имало предаване, изцяло посветено на здравна тематика, а това определено е сфера, която има потенциал да привлече интерес както от страна на зрителите, така и на рекламодателите.

Обобщение

И така, поредният нов есенен телевизионен сезон се очертава да бъде интересен и силно конкурентен, предлагащ както познати формати, така и нови предавания, по-голямата част от които най-вероятно ще успеят да се наложат и да имат следващи сезони.

bTV и Нова Телевизия остават безспорните лидери, като си поделят почти поравно броя на предаванията в класацията за Топ 20 най-гледани предавания в българския ефир, с леко предимство на Нова. В крайна сметка, както във всяка сфера, така и в телевизионната, силната конкуренция е предпоставка за повишаване на качеството на предлагания продукт и най-големият печеливш се оказва зрителят, от чийто избор зависи в каква посока ще поеме телевизията в бъдеще. Предстои да разберем още през следващия ключов за телевизията сезон – пролет 2023 г.

 

Автор на материала: Александър Бирцоев, управляващ директор на Zenith Media , част от Publicis Groupe България, [email protected]

 

 

 

 

Медийно потребление
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България