Търговията на дребно страда от дефицит на данни след COVID-19

Търговията на дребно страда от дефицит на данни след COVID-19

време за четене: 3 минути

Наред с всички промени, причинени от COVID-19, и по-конкретно що се отнася до търговията на дребно и търговските вериги, от съществено значение е промяната в поведението на потребителите. В едно с цялата неизвестност около самата пандемия, за търговските вериги дойде и дефицитът на информация, на данни, на база на които те да взимат важни бизнес решения. Данните от преди кризата не могат ефективно да предскажат нови тенденции, с които те да съобразят плановете си. Основната съставка на програмите за лоялност на клиентите на дребно, препоръките за продукти, изведени с помощта на технологиите на изкуствения интелект, както и един друг широк спектър от критични бизнес решения сега имат проблем с качеството.

Търговските вериги могат да се справят с този проблем като предприемат пет стъпки:

1) Да внедрят нови начини за събиране на данни и комуникация.

2) Да използват източници на данни, които в момента отчитат показатели за поведение на потребителите.

3) Да преразгледат прогнозите си за приходите, за да отчетат новите ограничения, наложени при пазаруването поради Covid-19.

4) Да използват пространствен анализ и картографиране, отчитайки и съответните здравни разпоредби във връзка с разпространението на Covid-19, за да анализират къде е най-смислено да насочат вниманието си при евентуален нов ръст на заразата.

5) Да се възползват от настоящия момент, за да се погрижат за инфраструктурата, поддържаща активите им с ключови данни.

 

Източник: HBR

Потребителско поведение Бизнес трансформация
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България