Приложения за съобщения за търговците: ключови предимства и как те помагат за увеличаване на продажбите и ангажираността на потребителите

Приложения за съобщения за търговците: ключови предимства и как те помагат за увеличаване на продажбите и ангажираността на потребителите

време за четене: 5 минути

Като търговец, със сигурност ви се налага постоянно да търсите начини, с които да увеличите продажбите си и да привлечете нов трафик към вашите магазини, дали под формата на физически или онлайн посетители. При положение, че в днешно време хората прекарват по-голямата част от деня си на своите мобилни устройства, традиционните търговци, както и тези, занимаващи се с електронни продажби, все по-често се обръщат към приложения за комуникация, за да достигнат до желаната от тях аудитория. Предимството на тази маркетинг платформа е, че търговците могат да общуват директно със своите клиенти чрез персонализирана директна комуникация.

Приложенията за комуникация са един универсален инструмент, който предлага множество формати и видове бизнес съобщения за различни нужди.

Търговците могат да се възползват от следните три вида: транзакционни (например потвърждение на поръчка или известие за доставка на стоки), промоционални (съобщения със специална оферта или промоция) и за диалог (поддръжка на клиенти, получаване на обратна връзка, подаване на поръчки). Промоционалните съобщения имат богато портфолио от функционалности и могат да ви помогнат за изпращането на персонализирани оферти и специални отстъпки, както и за промотирането на новите ви продукти. Диалогът е перфектният начин да се свържете с клиенти, да им помогнете при избора на точния за тях продукт, да им асистирате след закупуването му или да получите обратна връзка.

Ключови предимства на приложенията за комуникация от гледна точка на търговците

Ако сте търговец или се занимавате с електронни продажби, вече сте наясно колко важна е връзката с клиента и как тя може да изгради или разруши бизнеса ви. В днешния забързан свят, хората очакват мигновени отговори на всички техни запитвания и проблеми. Следователно, приложенията за съобщения, които вече са изградили комуникационни платформи, приоритизиращи клиентите си, набират все по-голяма популярност. При избора на метод за изпращане на съобщения, се вземат предвид критерии като популярност на платформата сред целевите му аудитории, достигане до потребителите, сигурност, набор от функционалности, както и налични интеграции и решения. Според последните проучвания 71% от потребителите искат да имат удобен начин и лесен достъп за комуникация с бизнеса, а 95% от лидерите на пазара твърдят, че предоставянето на добро изживяване на клиентите, е техният главен стратегически приоритет. През последната година в България, Viber достигна 71% ръст сред всички типове доставени бизнес съобщения и 237% увеличение при използването на бизнес съобщенията, специално с цел разговори.

Снимка: Viber
Снимка: Viber

Ето и някои ползи, които бизнесът може да има от приложенията за съобщения:

1. Сигурност и надеждност

Златният стандарт за всеки потребител е наличието на криптиране от край до край. За бизнесите криптиране в транзит е предпочитаният начин, с който те могат да се уверят, че съобщенията им са защитени. С тези видове сигурност, всички търговци могат да общуват с клиентите си по безопасен и надежден начин, уверени, че никога няма да има изтичане на деликатна информация. Със сигурност бихте искали избраното от вас приложение за съобщения да използва само сигурна HTTPS връзка и да не запазва съобщения на сървърите си. Перфектен пример за подобна услуга е палитрата от предложения на Viber, защото всички те са създадени с цел да подсигурят комуникацията между бранд и потребител. Трябва да се вземе под внимание и нивото на доверие на потребителя: това е причината, поради която официални бизнес акаунти често имат специална отметка, която потвърждава, че те са проверени. Тя се намира до техните имена и официални бизнес профили и може да включва информация като бранд, лого, адрес и телефонен номер.

2. Бързи отговори на потребителски запитвания

В 21-и век скоростта е всичко и благодарение на приложенията за комуникация, вие можете бързо да отговаряте на всички запитвания и нужди на вашите клиенти.

Когато давате бързи отговори и полезни съвети, вие получавате повече доволни потребители, които се превръщат в постоянни клиенти, както и изграждате положителна репутация. Богатата палитра от медийни възможности, които приложенията за изпращане на съобщения предлагат, ви позволява да изпращате снимки, видеа и всякакъв друг тип съдържание до клиенти, правейки разрешаването на проблемите им лесно и мигновено. С помощта на напреднали технологии, вие можете и да автоматизирате отговорите на най-често задаваните въпроси.

Ето няколко идеи за различни видове съобщения, чиито отговори бихте могли да автоматизирате:

  • Поздравете нов клиент със съобщение за ,,Добре дошли”.
  • Изпратете благодарствено съобщение, след като потребител е закупил даден продукт или му дайте съвети как да използва новия продукт, който е закупил.
  • Напомнете на потребителя, който е изоставил количката си с покупки, да допълни и завърши поръчката си.
  • Информирайте потребителя за най-новите и ексклузивни продукти и промоции.
  • Изпращайте автоматични съобщения, базирани на взаимодействието на клиента с вашия магазин.

3. Увеличете броя на постоянните си клиенти

Приложенията за съобщения предлагат селекция от функционалности, които могат да са от полза на всички търговци с цел подобряване лоялността на клиентите им. Например, те могат да напомнят на потребители да завършат поръчката си като им изпращат персонализирани отстъпки на добавени в кошницата им продукти или запазени такива - или да ги локализират по географско положение, за да предотвратят отиването им в конкурентен магазин. Компаниите също могат да използват бизнес съобщения, за да изпращат специални оферти и персонализирани отстъпки до техните най-лоялни клиенти, за да ги държат ангажирани с бранда и да вдъхновят многократни покупки в бъдеще.

4. По-ефикасно обслужване на клиенти

Имайки всички методи за комуникация и обслужване на клиенти под една шапка, това ви позволява да спестите ценно време и да сте по-организирани. Свържете се с аудиторията си директно през доверени приложения за съобщения, които те самите вече познават и се чувстват комфортно да използват. По този начин, може да ги снабдите с информацията, която им е необходима, когато им е необходима, без да трябва да ги оставяте на изчакване или в ръцете на контактни центрове. Допълнителен плюс на приложенията за съобщения, е тенденцията да бъдат по-бюджетната опция за бизнеси, в сравнение с други канали.

5. Увеличете използването на данни от първоизточник

Като търговец, вие разполагате с богатство от информация, събрана от първо лице. Тя може да бъде използвана, за да създаде дълбоко-персонализирани и целенасочени маркетинг кампании, които да резонират с вашите клиенти. Знаейки това, вие може да използвате многобройни медийни инструменти, за да създадете интересни и приятни на вид съобщения, които да привлекат вниманието на вашите клиенти.

Най-хубавата част е, че можете да изпращате съобщения, които са избрани спрямо сегменти, дефинирани от самите вас, за да сте сигурни, че се свързвате с точните хора, чрез точните съобщения, по точното време и през точното устройство.

Маркетингът, задвижван от съобщения, предлага множество плюсове за търговците. Приложенията за съобщения са бърз и удобен начин за комуникация с клиенти. Те могат да бъдат използвани като решение на разнородни проблеми от ежедневието на един търговец, да изградят доверие и лоялност, да увеличат продажбите и да насърчат клиентите да станат от временни - постоянни. Черешката на тортата е фактът, че създаването на бизнес профил обикновено е лесна задача и много приложения за съобщения, като Viber, например, са там, за да ви помогнат в усвояването и разбирането на всеки аспект от тяхната платформа и палитра от функционалности.

 

Автор на материала: Ноа Бар-Шaй, старши директор "Партньорства" в Rakuten Viber

 

 

Прогнози: бизнес и потребители Потребителско изживяване
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България