Месечен медиен анализ: август'21

Месечен медиен анализ: август'21

време за четене: 2 минути

Характерният за лятото тренд на намаляваща ТВ гледаемост се запази и през август. На годишна база регистрираме 5% по-ниска ТВ гледаемост спрямо 2020 г. и 11% по-висока спрямо 2019 г. Друга характерна особеност на летните месеци е, че националните канали губят аудиторен дял за сметка на нишовите, защото програмните им схеми все още не включват хитовите сериали и риалити шоута. Това обаче не се отрази негативно на рекламните активности. На годишна база регистрираме 15% ръст в доставената ТВ аудитория за рекламодателите и запълнен инвентар особено при големите национални канали. Сред топ 10 рекламодателите в ТВ само P&G и Ferrero регистрират известни спадове в доставената аудитория на годишна база, докато всички останали растат начело с НатурФарма.

Олимпийските игри по традиция се излъчват от БНТ1. Токио 2020 привлече с 16% по-малко аудитория спрямо предходните игри в Рио през 2016. Но в хода на надпреварата регистрирахме няколко пика в дните със силно българско участие, които привлякоха повече аудитория пред екраните в сравнение с 2016.

 

08_Monthly TV_Report_Aug'21.pdf 597 KB

 

Ако имате въпроси, може да се обърнете към авторите на доклада:

Светлана Тачева: [email protected], Дамян Коларов: [email protected] и Филипа Трайкова: [email protected]

 

Медийно потребление
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България