Мария Тюдор, главен оперативен директор за Централна и Източна Европа на Publicis Groupe, за трансформацията на рекламната и маркетинговата индустрия

Мария Тюдор, главен оперативен директор за Централна и Източна Европа на Publicis Groupe, за трансформацията на рекламната и маркетинговата индустрия

Време за четене: 5 минути

Като главен оперативен директор на Publicis Groupe ЦИЕ, задачата на Мария Тюдор е да супервизира регионалните бизнес процеси на Publicis Groupe ЦИЕ, стратегията за развитие и нейното прилагане, бизнес развитие на продукти и партньорства, както и ще ръководи някои от най-големите и бързо развиващи се звена в компанията, в това число медии и съдържание.

Мария е отличена с множество награди, като уважавана личност в индустрията. Награда от IIA за отличие в медийния бизнес и Личност на годината в маркетинг и комуникациите в Румъния.

 

Как рекламната и маркетинговата индустрия се справя с предизвикателствата, свързани с Covid кризата? Мислите ли, че има положителни резултати от това?

Covid кризата наистина се прояви като голямо предизвикателство за рекламната и маркетингова индустрия. Макар и неподготвена в началото, нашата индустрия се адаптира и разви в различни посоки като интерактивна телевизия, електронна търговия и производство на творческо съдържание. Някои от тези промени, например в електронната търговия, вече бяха стартирали, а пандемията само ги ускори. Определени иновации, като тези в областта на творческите разработки, не бяха взимани под внимание преди, но сега създават нови възможности.

От страна на медиите, общото потребление нарасна. Хората продължават да приемат стрийминг платформите и разширените функционалности на телевизията. В ЦИЕ, включително България, най-накрая инвестициите в дигитални канали показват растеж, като надхвърлят 50% от общите разходи за реклами (според ​ прогнозата на медийната ни агенция Zenith AdForecast). Отдавна познатите ползи бяха напълно потвърдени при новите обстоятелства.

Всяка ситуация има положителни страни – кризата с Covid създава нова реалност и е важно за всички нас да я припознаем по-рано, търсейки възможности, отколкото късно.

 

Как могат компании като Publicis Groupe да се превърнат в по-умни и по-силни партньори на клиентите и бизнеса?

Ние не сме рекламна агенция, нито медийна компания. Не сме и консултантска фирма – това са нещата, които извършваме като дейност. За нас в Publicis Groupе, основната задача е да работим с нашите клиенти и да им помагаме да се развиват в света на платформите. Бъдещето на нашия бизнес е да можем да разрешаваме техните проблеми на високо ниво и да им бъдем стратегически партньори.

 

Какви тактики и методи прилагате, за да помогнете на клиентите и служителите ви да се отличават в новия бизнес пейзаж?

Ще започна с нашите таланти. В Publicis Groupe, преминаването ни към организация, работеща с платформи, и внедряването на Marcel (нашата вътрешна платформа за таланти) ни позволи да бъдем адаптивни и гъвкави в новия бизнес пейзаж. Това ни помогна да запазим хиляди работни места (в разгара на епидемията от Covid-19) и улеснява нашия растеж днес чрез инициативи, като най-новaта глобална вътрешна инициатива за служителите по цял свят - “Work Your World”.

Marcel е платформа с изкуствен интелект и с набор от функции и услуги, които свързват 80 000 творчески умове на Publicis Groupe с възможностите, знанията, експертизата, както и помежду им. Това е място, където нашите таланти могат да учат, споделят и създават идеи и решения повече от всякога.

По същия начин за клиентите, нашата трансформация, ориентирана към света на платформите, и фокусирана върху използването на „Power of One“ модела за предоставяне на добавена стойност към техните бизнеси, имаше ключово значение за солидната позиция, която заемаме днес, въпреки пандемията. Стратегическата инвестиция на Publicis Groupe в Sapient и Epsilon, и общите усилия за свързване на данни и технологии с творческа и медийна експертиза, ни помогнаха да преодолеем пандемията и да се върнем към растеж тази година.

 

Всички говорят за дигитална и бизнес трансформация. Кои са ключовите приоритети, които бизнесът трябва да постави, за да бъде успешен в днешната изключително конкурентна среда?

В Publicis Groupe вярваме, че днес има 4 ключови направления, необходими за отключване на растежа за всеки бизнес в света на платформите:

#1: Истинска идентичност. Опознаване на настоящи и бъдещи потребители.

#2: Динамични, разнообразни и преобръщащи представите творчески идеи. Ангажиране на аудиторията в правилните моменти на тяхното потребителско изживяване с интересни и подходящи послания, променящи поведението им.

#3: Най-ефективни медийни канали. Избор на правилните медийни платформи и ​ инвестиции в тях са своеобразен ускорител за растеж на бизнесите.

#4: Лоялни отношения с потребителите. Нищо не заменя директната връзка с потребителите. Всеки бизнес трябва да има стратегия за създаване на персонализирани отношения – да се учи, да създава иновации и възможности, за да генерира приходи.

Бих препоръчала на всеки бизнес да изгради необходимите партньорства, за да се развива в тези 4 посоки. Publicis Groupe със сигурност е единствената компания, която може да поддържа и четирите.

 

Къде се намира вашата компания по скалата на трансформации и иновации? Какво ще кажете за региона на ЦИЕ?

Фокусирана върху бъдещето от самото ни начало през 1926 г., Publicis Groupe не е чужда на трансформацията и иновациите. Нашата 95-годишна история е пълна с такива примери, които ни позволиха да преодолеем предизвикателствата, породени от Втората световна война, многобройните финансови кризи и технологичния напредък, за да се превърнем в третата по големина комуникационна група в света днес. Съвсем наскоро финансовите резултати също демонстрираха възвръщането ни към растежа на нива отпреди пандемията, което показва, че трансформацията и иновациите ни като компания, ни позиционират добре в среда, изпълнена с предизвикателства. В региона на ЦИЕ сме също така фокусирани върху това да продължим да се трансформираме и да се развиваме. Затова създаходме „Le Pont“, цялостно дигитално решение с бърз достъп през една точка на контакт до талантите и експертизата на трите центъра за върхови постижения – Полша, Унгария и Чехия. Повече по темата може да научите тук.

 

Как според вас бъдещето на рекламата и маркетинговите комуникации ще се промени през следващите няколко години?

Това е толкова обширен въпрос и, както винаги, когато говорим за бъдещето, красотата е в прогнозирането и по-малко в точността.

Разказване на истории (англ. storytelling)или създаване на истории (англ. storydoing)? Стрийминг съдържание (англ. Over the top – OTT) или традиционна телевизия? За колко време ще се разпродава инвентарът на телевизията? Класическа външна реклама или дигитална? Физически магазин или електронна търговия? TikTok или Facebook? Whatsapp или Signal? Още ли е офлайн и онлайн? Има ли смисъл да има това разделяне? Как бъдещето без „бисквитки“ (cookies) ще повлияе на рекламата? Как гарантираме безопасността на марката в онлайн среда и как автоматизацията и изкуственият интелект ще променят начина, по който работим? Как изграждаме персонализирана комуникация и доставяме подходящи послания на хората? А какво ще кажете за метавселената?

Сред тези въпроси се крият потенциалните отговори.

Ние се вслушваме в потребителите, приемаме новите технологии и продължаваме да се трансформираме. Трябва да управляваме промяната, но когато промяната идва „отвън“ и не можем да я контролираме, трябва бързо да се адаптираме към нея.

Вече не предвиждаме бъдещето; ние създаваме нашето бъдеще. Нека се стремим към светло такова!

 

 

Бизнес трансформация Поглед напред
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България