Класически (и по-смели) идеи за  позициониране на брандовете чрез инфлуенсър маркетинг

Класически (и по-смели) идеи за позициониране на брандовете чрез инфлуенсър маркетинг

Време за четене: 4.5 минути

Инфлуенсър маркетингът е популярният „жанр“ в медийната индустрия, който се превръща в нейна доверена дясна ръка. Находчивото прозрение, датиращо от десетилетия, че продукт или услуга се продава най-добре от уста на уста, стои в основата на инфлуенсър маркетинга. Българските инфлуенсъри догонват все по-бързо и пълноценно западните си колеги по две основни линии: как да се позиционират като надеждни професионалисти и как да промотират качествено и автентично един бранд. От своя страна, местните компании осъзнаха, че без интегрирането на инфлуенсъри в кампаниите си, те няма да получат резултатите, които си представят. Прессъобщенията, тежките материали в онлайн медии и интервютата във вестници и списания вече нямат същата тежест, която имаха преди, особено сравнени с влиянието, което инфлуенсър съдържанието притежава в момента.

Тази статия е насочена към всички брандове, които искат да включат инфлуенсъри в своите PR стратегии, както и към всички инфлуенсъри, които имат вземане-даване с брандове. Ето какви инструменти и стратегии използват инфлуенсърите, за да създават бранд съдържание:

Продуктово позициониране

Най-често под формата на класически снимки, видеа и сторита, в които инфлуенсър поставя продукта в кадър. Обикновено, подобни постове включват линк към уебстраницата на бранда и биват придружени от хаштагове и апел към аудиторията за конкретно действие (посещение на страницата на бранда, закупуване на продукт и т.н.).

Надежда Росенова и Mixa България:

Спонсорирано съдържание

В смисъла си, то спада към категорията на продуктовото позициониране, но в случая създателят на това съдържание има повече концептуална и творческа свобода.

BALLAN и Cashway:

Giveaway

Чрез пост тип игра, инфлуенсър или бранд обявява, че подарява продукти и призовава всички, които искат да ги спечелят, да изпълнят конкретни дейности, като например да последват страницата на бранда в Инстаграм, да харесат поста или да отбележат приятел в коментар под поста. Почти всеки активен в социалните мрежи потребител е бил отбелязван поне веднъж в подобен пост.

Иво Аръков и вино Black Sea Gold:

Промокод

Бранд подава на инфлуенсъра, в чийто канал е спонсорирано съдържание му, специално създаден за него или нея промокод. Инфлуенсърът споделя пост с продукта като в описанието към него казва на последователите си, че с промокод X (обикновено това е името на инфлуенсъра + цифра или номер) ще получат процент отстъпка при закупуването на продукт или услугата, която промотира.

Наум Шопов и MyProtein Bulgaria:

Daily/Weekly Vlog

Обикновено във видео формат, инфлуенсър показва на последователите си как минава денят или седмицата му – от сутрешното кафе, до загасването на лампата преди сън, като междувременно вмъква употребата на конкретен продукт в някое от ежедневните си занимания. Дали е мюслито за закуска, кремът за лице преди лягане или книгата, която чете в момента – опциите са безкрайни и ако са автентично интегрирани, те могат да изглеждат много непринудено и да са силно ефективни.

ТониVlogs:

Хаштаг предизвикателства

Бранд създава специален хаштаг, предназначен за конкретна инициатива или предизвикателство, който обединява на едно място потребителско съдържание. Брандът призовава аудиторията си да се включи в това предизвикателство, като обикновено има и награди.

Примерен сценарий: бранд за шоколадови изделия създава хаштага #thechocochallenge, в който призовава аудиторията да създаде десерт с един техен продукт в комбинация с ягоди и бадеми. Трите най-сполучливи видеа получават награда.

Пример: #кажиДА, кампания на Devin Minerals & Vitamins

Unboxing

Бранд изпраща голяма кутия с продукти до инфлуенсър. Той я отваря пред камера и разглежда и коментира всички продукти, които намира вътре.

Dido D и Tokyo Treat:

Taste-tests/ Wardrobe haul

Това са видеа, в които инфлуенсъри пробват различни продукти на бранд и ги оценяват – най-често това са хранителни продукти, дрехи, аксесоари и козметика.

Alexander Vlog и Monument Restaurant:

Това са само няколко идеи за активности, които вие, като бранд, можете да приложите в работата си с инфлуенсъри, или такива, които инфлуенсърите могат да включат в портфолиото си от активности. Промотирането на продукти и услуги чрез инфлуенсър маркетинг може да е изключително творчески и иновативен проект, стига и двете страни да са смели и авантюристични в своите решения. С правилния екип бранд-инфлуенсър може да бъде композирано съдържание, което да промени инфлуенсър сцената в България и по света завинаги.

Кои са другите важни елементи за инфлуенсър кампаниите и най-ефективните решения за нашия пазар, четете в доклада на MSL Sofia "Пулсът на инфлуенсър пазара в Бълагрия 2022".

 

Автор: Нона Банкова, PR координатор, [email protected]

Заглавна снимка: Pexels

Медийно потребление Потребителско поведение Тенденции в комуникациите Потребителско изживяване
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България