Избори и телевизия: кой спечели доверието на зрителите?

Избори и телевизия: кой спечели доверието на зрителите?

Време за четене: 3 минути

В началото на април тази година се проведоха поредните предсрочни парламентарни избори. ​ Избирателната активност от 50% на изборите през април 2021-ва година падна до около 40% ​ на последните три избора за парламент. В настоящата статия ще се занимаем с проблема за телевизионното отразяване и по-конкретно какъв е интересът както към публицистичните предавания по време на предизборната кампания, така и в самия изборен ден. Предаванията, чиято ​ аудитория ще изследваме, са следните:

  • БНТ – „Панорама“, „Референдум“ и „Още от деня“
  • бТВ – „120 минути“ и „Лице в лице“
  • Нова – „Пресечна точка“ и „На фокус“

Нека да започнем с националната телевизия.

Източник: ГАРБ
Източник: ГАРБ

„Панорама“ е единственото предаване, което е успяло да увеличи аудиторията си спрямо изборите през 2021-ва, когато активността беше най-висока. За сметка на това „Още от деня“, което се излъчва всеки делничен ден в 18 ч., регистрира спад от над два пъти. „Референдум“ стои стабилно през последните два избора, но все пак с 50 хиляди души средно по-малко от изборите през 2021-ва.

Източник: ГАРБ
Източник: ГАРБ

Публицистичните предавания на бТВ показват същата тенденция – спадаща аудитория за предизборната кампания на предпоследните избори и отново по-висока такава на последните. Важно е да отбележим, че втората разглеждана предизборна кампания се проведе през септември, което е началото на телевизионния сезон и аудиторията обикновено е по-ниска от тази през октомври и март. В този контекст обаче, „120 минути“ показва доста по-сериозни флуктуации от „Лице в лице“.

Източник: ГАРБ
Източник: ГАРБ

Финално за тази част – в Нова отново най-проследената кампания е и тази с най-високата избирателна активност – изборите за парламент и първи тур за президент на 14-ти ноември.

В изборния ден винаги битката за зрителския интерес е особено голяма. Телевизиите канят различни гости, правят целодневни студия и изнесени такива, правят включвания от страната.

Източник: ГАРБ
Източник: ГАРБ

Във вечерта на изборния ден бТВ беше категоричен победител през 2021-ва. След това обаче аудиторията ѝ намаля с над 100 хиляди души и Нова успя да излезе на първо място на следващите два избора, макар и разликата да е в рамките на само 10-20 хиляди души средно. И трите телевизии регистрираха най-високите си резултати през 2021-ва година. Единствено БНТ регресира постепенно от онзи момент насам.

Източник:  ГАРБ
Източник: ​ ГАРБ

В горната таблица се вижда ясно и кой всъщност гледа съответните телевизии във вечерта на изборите и как се промени аудиторията на трите национални телевизии.

И в трите дамската аудитория превъзхождаше мъжката като за БНТ това е прецедент спрямо предходните два избора.

Също така и за трите телевизии най-младите са по-малко от 5% от цялата аудитория. БНТ има най-висок дял сред зрителите над 65 години, а Нова най-висок във възрастта между 45-64 години. Същата тази възрастова група пък намалява постепенно при бТВ от изборите през 2021-ва насам.

Що се отнася до разпределението по населените места, трите телевизии показват доста сходен профил, без особена динамика в различните периоди. Най-голям дял и при трите взимат малките градове, следвани от селата. Интересното е, че БНТ има най-висок дял на зрители от столицата, но като абсолютни числа, както става ясно и от предходната графика, зрителите на бТВ и Нова са значително повече. ​

 

Дамян Коларов, Експерт проучвания в Publicis Groupe, [email protected]

Заглавна снимка: Pexels

Медийно потребление Потребителско поведение
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България