Как консумацията на еко продукти влияе на потребителското изживяване

Как консумацията на еко продукти влияе на потребителското изживяване

време за четене: 4 минути

Представете си човек, който отива на кино, за да гледа 3D филм, за който на входа на киносалона му бива връчен чифт 3D очила. Преди да започне филмът, съобщение на екрана казва, че 3D очилата са произведени от рециклирани материали. Дали насладата от гледането на филма ще е по-голяма, когато зрителят знае, че използва еко 3D очила, в сравнение с използването на конвенционални 3D очила?

В много ситуации потребителите използват еко продукти без непременно да са ги избрали целенасочено. Проучване, публикувано в последния брой на Journal of Consumer Research, изследва как използването на еко продукт (напр. чифт слушалки, направени от рециклирани материали) влияе върху удоволствието от съпътстващата консумация (напр. слушане на музика), дори ако потребителите не са избрали нарочно или закупили продукта целенасочено. Проведените пет експеримента в реални ситуации на потребление, доказват, че използването на еко продукти (в сравнение с конвенционалния продукт) увеличава удоволствието от съпътстващото изживяване на консумация, наречен ефект на еко консумацията.

Самото използване на еко продукт кара потребителите да се възприемат като по-стойностни индивиди в обществото, което води до цялостно по-добро усещане за себе си и следователно повишава удоволствието от съпътстващото изживяване на консумация на продукт или услуга. От бизнес гледна точка, това изследване идентифицира поводи, посредством които марките могат да извлекат полза от разработването на екосъобразни продукти или услуги. Изследването може, също така, да даде увереност на доставчиците на услуги да популяризират екологични продукти, които играят важна роля в изживяването на потребителите, свързано с услугите, които предлагат.

Може да прочетете повече за проучването в публикацията в Journal of Consumer Research

 

Потребителско изживяване
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България