Часовникът TikTok-а с нови аудитории

Часовникът TikTok-а с нови аудитории

време за четене: 3 минути

През 2017 г. упорито се заговори за TikTok като новата социална мрежа на тийнейджърите. Повечето се съмняваха, че ще се наложи в България. Малцина са вярвали, че TikTok ще се харесва и от по-възрастна аудитория. Часовникът тиктака и с дигитализирането на процесите, се променят нагласите на потребителите. През 2022 г., една пандемия и милион бурни емоции по-късно, TikTok бележи огромни успехи и разширява аудиторията си, вдигайки възрастовата граница.

Защо се случи това и как? Можем да го визуализираме със забавно видео и да придружим информацията с музика за по-приятно възприятие. Но нека действаме класически, в настоящата платформа.

Процентите говорят

Към май 2022 г. TikTok разполага с над 1 милиард абонати. Приложението е най-свалянето за 2021 г., изпреварва дори Instagram и Facebook по брой изтегляния. Според данни на HTTPOOL Bulgaria за 2021 г., аудиторията на TikTok в България е приблизително 1 200 000. Доскоро беше рядкост, ако хората от милениал поколението срещнат бабите и майките си в социалните мрежи. Днес по-младите може дори да видят как родителите и възрастните им роднини снимат клипче за TikTok или се забавляват, гледайки нещо там.

Различни проучвания доказват, че възрастовата граница на потребителите в социалната мрежа се покачва. Според данни на TikTok през 2017 г. общият брой на ползвателите там е бил към 65 милиона, а през 2021 – вече 1 милиард. Глобално 19% от потребителите сега са на възраст 39+.

Story image

Статистики за различни географски зони бележат ръст на аудиторията в буквален и преносен смисъл. В Америка към септември 2021 г. 21.7% от ползвателите на TikTok са на възраст – 30-39 години; 20.3% са в диапазона 40-49 г. и 11% от всички потребители са 50+. Впечатляващи данни, имайки предвид, че доскоро мрежата се възприемаше като канал, насочен почти изцяло към тийнейджъри.

Протест срещу клишетата за възрастта

В началото на май 2022 г. онлайн изданието на The Guardian също излезе с интересно заглавие по темата за узряването на аудиторията. В статията се посочва, че хората в напреднала възраст ползват TikTok, за да се противопоставят на възрастовите стереотипи.

Журналистите цитират интересно ново проучване, публикувано в Oxford University Press. Най-общо казано, в него се разглеждат видеа, качени от потребители над 60 години, и се анализират целите и посланията в материалите.

 

Източник: TikTok
Източник: TikTok

Изводът е ясен: голяма част от видеосъдържанието е наситено със свеж хумор, то е опозиция на клишето за старостта, свързвана със застоя. Възрастните герои в TikTok са цветни, пълни с идеи и показват милион начини за забавление. Лесно може да се уверите в това, ако погледнете профилите на CoolGrandpa, Grandma_droniak или на RossSmith (за която се смята, че е над 90 г.)

Източник: TikTok
Източник: TikTok

Интересът към възрастните инфлуенсъри, които се подвизават извън TikTok, е също така голям. Вижте кои са другите „grandfluencer-и“ в статията по темата.

Какво ни привлича така неудържимо

На първо четене TikTok не предлага нещо ново – Youtube отдавна е пълен с различни клипове, във Facebook също има предостатъчно видеосъдържание. Това, което отличава TikTok, е преобладаващото позитивно съдържание, което е опозиция на злободневните и натоварващи теми, срещани навсякъде. Възможността лесно да създадеш видео, да го „напудриш“ със забавна музика и да срещнеш нови хора, е особено атрактивна.

Ясно е, че интересът към социалните мрежи расте. Очевидно е, че все по-възрастна аудитория ползва TikTok. Защо това е така? Ето и основните причини, поради които потребителите влизат там, според данни, предоставени от самата платформа:

  • За забавление, подобряване на настроението;
  • Да виждат нещо ново всеки ден;
  • За да избягат от реалността, да се „изключат“ от нея.
Източник: TikTok
Източник: TikTok

Предвид дългите месеци на социална изолация през 2020 и 2021 г., икономическите фактори и стреса, който бележи по-високи нива, е логична тази потребност от повече позитивизъм.

Да искаш да избягаш от битовото.

Да искаш да се усмихваш повече.

Желанието да противодействаш понякога на реалността с фалшива фестивалност и огромна усмивка, е разбираемо. TikTok се превръща в леговище на забавленията, смеха и удоволствията.

TikTok в България?

За жалост, все още не разполагаме с точна информация как се активизира TikТок в България, но можем да проследим данните за Европа. Според доклад на социалната мрежа, потребителите от Европа през 2018 г. са 21 милиона, а през 2020 г., само 2 години по-късно, 98 милиона! С пет пъти се увеличава аудиторията, а закономерно тук влиза и нашата страна, която се стреми да следва тенденциите.

Данни от Google Trends за България
Данни от Google Trends за България

Лесно може да проследим, че интересът към социалната мрежа расте и в България. Google Trends ни показва, че през 2018 г. фразата не е била особено популярна, а през есента на 2019 г. вече бележи сериозен растеж.

За финал – един личен микроексперимент. Попитах 5 души на възраст над 33 години дали са изпращали или получавали линк за видео в TikTok. Всички отговориха положително. Преди няколко години, резултатите вероятно щяха да бъдат различни.

Със сигурност аудиториите във всички социални мрежи ще търпят промени и в бъдеще, и ще ставаме свидетели на интересни размествания, още хитри дигитални прийоми и начини за реклама в или извън платформата.

Интересното е, че преди възрастните хора правеха съдържание за материалния свят. Сега правят съдържание и за дигиталния свят. Колко бързо се променят нещата…Защото часовникът вече TikTok-а.

Автор: Светослава Хараламбова, копирайтър в Red Lion, част от Publicis Groupe България, [email protected]

 

 

Медийно потребление Потребителско поведение Тенденции в комуникациите
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България