Битката за рейтинги в прайм тайма

Битката за рейтинги в прайм тайма

Време за четене: 4 минути

В средата на февруари започна новият телевизионен сезон, в който водещите национални телевизии БТВ и Нова се опитват да балансират между добре познато и успешно съдържание с нови, повече или по-малко рискови предложения.

Преди да преминем към него, нека да направим кратко обобщение на резултатите от есенния сезон в прайм тайма. По-конкретно ще се съсредоточим върху развлекателните предавания, излъчвани в часовия диапазон от 18:00 до 22:30. Ще използваме рейтингите и аудиторните дялове на база основната група на купуване в телевизия на пазара (А18-49).

“Семейни войни” срещу „Татковци“ / “Стани богат“

В часовия слот от 18 до 19ч. бТВ представи нов български сериал „Татковци“. Сериалът постепенно увеличаваше аудиторията си, но така и не успя да достигне утвърденото предаване „Семейни войни“, което се излъчваше по същото време. „Татковци“ постигна среден рейтинг на епизод от близо 4 процентни пункта (пп) и аудиторен дял от около 20%. „Семейни войни” от своя страна регистрира средно 6,1 пп и 27% аудиторен дял.

След края на първия сезон на „Татковци“, БТВ върна в ефира „Стани богат“ по случай 20-годишнината на предаването. Това се отрази на Нова ТВ мигновено. През 2022-ра г. „Стани богат“ достигна среден рейтинг от 10 пп и над 35% аудиторен дял, срещу по-малко от 6 пп за „Семейни войни“ и 20% аудиторен дял. Ето и нагледно как беше разпределена аудиторията:

 

Story image

20-22ч

През есенния сезон програмата на бТВ се концентрира върху три основни предавания – турския сериал „Опасно изкушение“ всеки делничен ден от 20:00 до 21:00 часа, след него „Фермата“ до 22:30, а в събота от 20:00 до 22:30. Неделя вечер беше посветена на „Гласът на България“.

Нова ТВ заложи на по-разнообразна като брой предавания програма. Понеделник вечер беше отредена на „Игри на волята“. Въпросното предаване се излъчваше и от вторник до петък между 21:00 - 22:00 часа, предхождано от българския сериал „Пътят на честта“ - до четвъртък, и от „All Inclusive” в петък. Уикендът беше поделен между „Маскираният певец“ в събота и „Шоуто на Рачков„ в неделя.

Накратко конкуренцията в този часови слот може да се обобщи по следния начин – през седмицата между 20 и 22:00 часа Нова привличаше по-голяма част от телевизионната аудитория. През уикендите обаче бТВ печелеше с елиминационните двубои на „Фермата“ и „Гласът на България“.

Ето и нагледно как изглеждаше средният аудиторен дял на двата канала в есенния сезон:

Story image

Новият сезон

Сега нека обърнем внимание на предложенията на двете големи телевизии през новия телевизионен сезон. ​

Премиерата на десетия сезон на „Като две капки вода“ се изправи срещу премиерата на осмия сезон на „България търси талант“. Тук по-голямата част от аудиторията предпочете Нова ТВ – 41,6% срещу 30,3% за бТВ.

Най-интересният сблъсък от медийна гледна точка беше този между „Ергенът“ и новия сезон на „Един за друг“. Най-вече поради факта, че бТВ вложи сериозен ресурс в промотирането на новия формат. „Ергенът“ e лансиран в САЩ преди точно 20 години и от тогава се е превърнал в международен формат, а само в САЩ има излъчени 26 сезона. Като тематика идва именно в отговор на „Един за друг“ и високите резултати, които то донесе на Нова последните две години.

Има няколко логики, през които обичайно се развиват новите предложения в прайм тайма на големите телевизии. Предаването може да предизвика сериозен зрителски интерес при дебюта си и да поддържа относително стабилна и голяма аудитория в последващите епизоди и сезони. Добър пример е „Като две капки вода“. При различни обстоятелства предаването може да предизвика много силен зрителски интерес в дебюта си, но след това постепенно да загуби устрем. Подобен пример е „Шоуто на Рачков“, което започна силно с първия си епизод, но така и не успя да повтори успеха и в крайна сметка беше задминато от конкурентното съдържание по бТВ, макар и с висока аудитория. Трета опция е предаването да има нужда от повече време да привлече аудиторията и процесът да бъде постепенен.

Какво се случи с „Ергенът“? Със сигурност предаването предизвика огромен шум в социалните медии. След първия епизод предаването генерира 20 хиляди харесвания на страницата и още повече последователи. От дебюта му насам, платформата bTV Plus задмина Nova Play по брой преглеждания на страница. Ето какви са цифрите в телевизия.

В най-важната за рекламодателите възрастова група А18-49, аудиторният дял беше 34% при рейтинг от 11 пп. По същото време „Един за друг“ регистрира 24% аудиторен дял и близо 8 пп рейтинг. Ако се абстрахираме за момент от т.нар. таргет групи, „Ергенът“ е достигнал до над 2 милиона души при първото си излъчване. В този смисъл първата цел за силен дебют е постигната. Подчертавам, че фокусът ни в случая е чисто медиен (в рекламния смисъл на думата). Оставяме имиджовото изражение и реакциите в социалните мрежи настрана и следим аудиторните резултати на предаването.

Въпреки, че „Ергенът“ и „Един за друг“ се засякоха в събота, двете предавания в програмната схема практически ще се разминават. „Един за друг“ ще се излъчва от вторник до четвъртък между 21:00 - 22:00 часа, а „Ергенът“ в същия часови диапазон, но в четвъртък и петък.

 

Story image

И все пак промотирането на ново локално съдържание продължава и в двете телевизии. Нова ТВ представя нов български сериал „Лъжите в нас“. Това е и единственото ново съдържание от Нова ТВ в прайм тайма през настоящия пролетен сезон. Сериалът ще се излъчва от вторник до петък от 20:00 до 21 часа. БТВ от своя страна лансират „Мен не ме мислете“, който пък ще се излъчва в същия часови диапазон, но в четвъртък и петък. В този смисъл през по-голямата част от седмицата, сериалът на Нова ще се конкурира с познатия на зрителите турски сериал „Опасно изкушение“.

Първият сблъсък на сериалите на 22-ри февруари бе спечелен от премиерата на ​ „Лъжите в нас“ с дял от малко над 34% срещу 27% за „Опасно изкушение“. Два дни по-късно „Мен не ме мислете“ отправи по-сериозно предизвикателство към Нова. Макар и с по-ниски дялове, двата сериала бяха с почти еднаква аудитория – 23% за бТВ срещу 24% за Нова.

Story image

Особено интересно е и завръщането на още един силен формат – Survivor. Той ще има за цел да се бори с „Като две капки вода“ в понеделник и „Един за друг“ във вторник и сряда. Дебютът на “Survivor” постигна рейтинг от над 13 пп и аудиторен дял от 36,6%срещу 12,7 рейтинг за „Като две капки вода“ и 36,4% аудиторен дял. Предвид факта, че „Като две капки вода“ е едно от най-рейтинговите предавания в ефира, можем спокойно да кажем, че премиерният епизод на “Survivor” постигна целта си. Предстои да проследим доколко ще може да задържи интереса на зрителите.

 

Story image

И двете телевизии ще разчитат на кулинарната тема в битката помежду си. „Master chef” не беше подновен, което благоприятства новия сезон на „Hell’s Kitchen”. На предаването са поверени петък вечер и уикендите, които бяха по-успешни за бТВ през есенния сезон, както посочихме по-рано. В събота шеф Ангелов ще се съревновава с филмова програма, а в неделя с „България търси талант“ и новото му жури. БТВ от своя страна лансира ново кулинарно предаване с водещ Силвена Роу в събота от 18:00 часа, което ще се конкурира с публицистичното „Ничия земя“.

В късния часови слот Нова предлага на зрителите новия сезон на българския сериал „Братя“, докато бТВ продължава да разчита на „Шоуто на Николаос Цитиридис“. Двете продукции са с еднаква продължителност от 22:30 до 23:00 часа, следвани от късните новини.

Ще завършим с това, с което започнахме. Двете телевизии се опитват да балансират между утвърдените си формати, но в същото време предлагат нови заглавия, с които да поддържат интереса на зрителя. Предстои да видим дали бТВ ще успее да обърне дългосрочната тенденция или Нова ще удържи лидерското място.

 

Автор: Дамян Коларов, експерт „Проучвания“ в Publicis Groupe България, [email protected]

 

Header photo: Jeshoots.com

Медийно потребление Тенденции в комуникациите
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България