Александър Христов, председател на BAPRA, за технологиите в PR индустрията и тазгодишния PR форум на тема “Печелившата истина: нови възможности”

Александър Христов, председател на BAPRA, за технологиите в PR индустрията и тазгодишния PR форум на тема “Печелившата истина: нови възможности”

Време за четене: 3.5 минути

На 11-и май BAPRA ще проведе PR форум на тема “Печелившата истина: нови възможности”, който предхожда BAPRA Bright Awards 2023. Кои са акцентите в програмата и коя е печелившата истина?

Специално за PR форума сме събрали плеяда от вдъхновяващи международни лектори, сред които Андрю Джонсън от Rud Pedersen Public Affairs, Инди Селвараджа от Ketchum, Зофия Бугажна-Касдепке от SEG Newgate CEE. Трите основни акцента са съдържанието, технологиите и отговорността – така са оформени и трите дискусионни панела. И мисля, че след този изключително обещаващ форум ще сме доста по-наясно коя е печелившата истина, но в момента лично според мен тя е тази, която прави бизнеса и обществото по-добри в дългосрочен план. Дори и краткосрочните позитиви да са невидими или никакви.

Тазгодишното и тринадесето издание на влиятелния конкурс за постижения в комуникациите BAPRA Bright Awards стартира под мотото „В светлината на истината“. Какво стои зад него и какви очаквания имате спрямо агенциите, които ще вземат участие?

Честно казано, очакванията ми вече са посрещнати. Виждаме сериозен ръст на броя на проектите и на агенциите и компаниите, които кандидатстват. Това означава само едно – българският PR бизнес е на световно ниво, има какво да покаже и има с какво да се гордее.

В дезинформираното настояще, породено от така наречената „инфодемия“, която ни пренасища с информация от всякакво естество, според вас как можем да се снабдяваме с достоверна информация?

Като „четем етикета“. Тоест – като обръщаме специално внимание на това кой е източникът на информацията и дали по някакви причини би могъл да предоставя фалшива такава. И ако е така, да го убием с мълчание. Напоследък обаче наблюдаваме и един не особено приятен тренд – хората знаят, че дадена информация не е вярна, но въпреки това я пропускат през себе си. И смятам, че целият комуникационен бранш имаме отговорност да предотвратим това.

Според вас как се справя PR общността в страната с рязкото навлизане на технологичните иновации през последните години?

PR специалистите от край време сме наясно, че в съвременния свят трябва да бягаш бързо, за да останеш на едно място и много бързо, за да се движиш напред. Както се казва, тази нагласа е в нашето ДНК и тя се простира върху всичко – от технологиите до управлението на таланти. Затова браншът ни не просто се справя перфектно, а дори има и лидерска роля по отношение на някои практики.

Според вас изкуственият интелект е по-скоро заплаха или новото бъдеще на PR индустрията?

Най-голямата заплаха пред PR индустрията е естественият мързел. Леността да ползваш шаблони, да правиш кампаниите по един и същи начин, защото до този момент са имали някакъв ефект. А самият изкуствен интелект ще даде възможност да отпаднат дейности, които са с ниска добавена стойност, като така хората ще имат простора да се самоусъвършенстват и да се развиват.

Честната и отговорна комуникация е основен приоритет в PR, но всъщност какво се крие зад изграждането на отношения с бизнесите? Отговорната истина означава ли пълна прозрачност или точно обратното?

Отговорната истина означава да комуникираш факти, да го направиш по най-добрия начин, да знаеш какъв резонанс ще предизвикат в обществото и да носиш отговорността за това. Тя означава и да знаеш как комуникациите допринасят за едно по-добро общество и да взимаш предвид това в кампаниите, които създаваш. Иначе пълната прозрачност е утопия – едно, защото някои неща трябва да останат търговска тайна и две, защото нямаме нито времето, нито мястото да комуникираме абсолютно всичко, нито пък някой ще ни чете или слуша.

Как според ​ вас се представят българските PR агенции на световния пазар – преди няколко години и днес?

Като виждаме и какви, и колко повече награди печелят наши PR агенции на международни фестивали, можем спокойно да говорим за все по-добро представяне. Наблюденията са ми, че все повече глобални компании разчитат на наши агенции и все повече български компании с международни амбиции залагат на локалните си партньори за кампании извън страната.

Какво можем да очакваме от гост лекторите в PR форума и къде може да намерим информация за събитието?

Очакваме интересни гледни точки, споделен безценен опит и вълнуващи дискусии. Винаги е полезно да вземеш нещо от лидери в комуникационната индустрия, които задават трендовете. Иначе повече информация може да се намери във фейсбук събитието и във всички останали канали на БАПРА.

 

Тенденции в комуникациите Поглед напред
относно CMO Insider

Надеждна информация, анализ и експертно мнение по отношение на социалните нагласи, маркетинга, медиите и рекламните тенденции, които ще бъдат полезни при вземането на важни бизнес решения по време и след пандемията COVID-19.

CMO Insider
бул. България 118
бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България